In onze coachpraktijk ontmoeten we veel mensen die hooggevoelig zijn. Graag delen we onze ervaringen zodat hooggevoelige mensen bepaalde patronen herkennen en er eventueel iets aan kunnen doen. En zo wordt hooggevoeligheid van een klacht vooral een kracht.
Soms kun je best een grote vriendengroep hebben, maar kun je je toch heel eenzaam voelen. Door je hooggevoeligheid beleef je ervaringen en emoties vaak intenser. En juist als je ergens door geraakt wordt of ergens mee worstelt wil je dat graag delen met anderen. Naast een luisterend oor is het dan ook fijn dat de ander herkent wat je deelt. Als dat vaak niet het geval is en je geen steun ervaart in contacten met anderen, ligt een sterk gevoel van eenzaamheid op de loer.
Dat mensen die minder hooggevoelig zijn niet herkennen wat je vertelt is begrijpelijk, de ervaring die jij hebt, hebben anderen niet. Naast eenzaamheid kan dit ook een gevoel van machteloosheid of moedeloosheid oproepen. Wij horen vaak “waarom ben ik toch niet gewoon normaal” .
Soms kunnen reacties van anderen ook negatief of afwijzend zijn. Dan krijg je te horen dat “je altijd zo moeilijk doet” of “je bent veel te zacht”, “stel je niet zo aan”, “maak je niet zo druk”.
Probeer te begrijpen dat deze reacties met alle goede bedoelingen gezegd worden, maar dat die je behoorlijk van je stuk kunnen brengen.
Wat je kan helpen is om te kijken of er mensen in je omgeving te vinden zijn die ook hooggevoelig zijn. Misschien zitten die niet in je directe vriendenkring, maar iets daar buiten. Eventueel kun je via sociale netwerken op zoek gaan naar evenementen, bijeenkomsten en/of workshops waar de kans groot is om andere hooggevoelige mensen tegen te komen. Je zult merken dat die jouw ervaringen gelijk herkennen. Een andere tip is om selectief te zijn met wat je met wie kunt delen. Je kunt vrienden hebben waar je bijvoorbeeld prima mee kunt sporten, maar de diepte in gaan in een gesprek lukt niet. Hou het dan met deze vriend/vriendin bij lekker samen sporten.
Wat je ook kunt onderzoeken, als je dat wilt, is welke ‘informatie’ jij binnenkrijgt als iemand anders je om hulp vraagt. Pas hierbij wel goed op jezelf, want jij neemt gemakkelijk emoties en stemmingen van anderen over. Maar als je je goed afschermt kun je misschien wel door te luisteren een patroon herkennen in wat iemand aan je vertelt.
Wat ook kan gebeuren is dat je vanuit het ‘niets’ een ingeving krijgt die van toepassing is op het onderwerp. Dit kan een beeld, een woord of muziek zijn. Dit is de kracht van je intuïtie die hele heldere boodschappen kan doorgeven. Voel vervolgens ook goed of en wat je kunt delen met de ander over wat je binnen krijgt. Wees wel een beetje voorzichtig in het delen, omdat de boodschap voor de ander wel eens heel confronterend kan overkomen.
Mocht je behoefte hebben om meer zicht te krijgen op hoe jij je staande kunt houden? Of heb je veel last van eenzaamheid? Dan bent je van harte welkom om met ons te kijken hoe je hier op een prettige manier mee om kunt gaan.