Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Hooggevoeligheid en kracht (deel 1)

Hooggevoeligheid en kracht (deel 1)

In onze coachpraktijk ontmoeten we veel mensen die last hebben van hooggevoeligheid. Graag delen we onze ervaringen zodat mensen die hooggevoelig zijn bepaalde patronen herkennen en er iets aan kunnen doen. Zodat hooggevoeligheid van een klacht vooral een kracht wordt.

Wat is hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid komt in heel veel vormen voor. Mensen die hooggevoelig zijn ervaren vaak een zintuigelijke of emotionele overprikkeling. Zo ervaren ze meer prikkels en ook intenser dan de meeste mensen. Deze mensen hebben meer tijd nodig om alle prikkels  te verwerken.  

Overprikkeling kan te maken hebben met bijvoorbeeld een te veel aan licht(flitsen), (tv)beelden, kleuren, geluiden, straling van wifi, telefoon, windmolens of door stemmingen of energie van andere mensen. Emoties en zintuigen staan “open” en prikkels komen gemakkelijk binnen.

Vaak worden klachten door je omgeving niet herkend of word je als ‘lastig’ weggezet. Dit kan ertoe leiden dat je je niet serieus genomen voelt, gevoelens van eenzaamheid, boosheid of frustratie ervaart. Doordat je je steeds weer moet verdedigen of anderen moet vragen om rekening met je te houden kost dit heel veel energie, met kans op uiteenlopende emotionele en fysieke klachten. Vaak raken mensen zo in een isolement.

Hoe kom je erachter of je hooggevoelig bent?
Hoewel hooggevoeligheid veel voorkomt, wordt het in de reguliere gezondheidszorg nog niet zo vaak serieus genomen. De schatting is dat één op de vijf mensen in meer of mindere mate hooggevoelig is. Met daarbij de opmerking dat ieder mens hooggevoeligheid op zijn/haar eigen manier ervaart.

Onze ervaring is dat 99% van de mensen die zichzelf deze vraag stelt hooggevoelig is. Blijkbaar vind jij jezelf gevoeliger dan anderen, weet je al dat je eerder en dieper geraakt wordt dan anderen. Anders stelde je jezelf deze vraag niet.

Er zijn op Internet allerlei websites te vinden waar je testjes kunt doen om hooggevoeligheid te herkennen. Een site die wij zelf vaak aanbevelen is:
https://www.ookzogevoelig.nl/index.php/volwassenen/ben-jij-sensitief/
Ook voor kinderen is op deze site veel informatie te vinden:
https://www.ookzogevoelig.nl/index.php/kinderen/is-jouw-kind-sensitief/

Hooggevoeligheid als kracht
Wij beschouwen hooggevoeligheid als een gave. Een prachtig instrument om bewust en gezond te leven, door te luisteren naar je innerlijke stem, te luisteren naar alle signalen die je lichaam afgeeft en je af te stemmen op je intuïtie.  Niet zelden blijkt dat mensen dan heldervoelend, helderziend, helderhorend of helderwetend zijn. Allemaal heel logisch en vanzelfsprekend als je het nu zo leest, maar het vraagt nogal wat van je. Want als je je leven zo gaat inrichten dat je luistert naar de heldere en zuivere signalen die je intuïtie afgeven, dan zul je steeds vaker dingen doen die bij je passen.  Je zult dan merken dat je meer contact krijgt met gelijkgestemde mensen;  je gaat je gezonder,  energieker en veel fijner voelen.

We hopen dat dit artikel je wat inzichten en handvatten heeft gegeven over hooggevoeligheid. Heb je behoefte om voor jezelf hier meer over te onderzoeken, dan ben je van harte welkom om contact op te nemen voor een coachsessie.