In onze coachpraktijk ontmoeten we veel mensen die hooggevoelig zijn. Graag delen we onze ervaringen zodat hooggevoelige mensen bepaalde patronen herkennen en er eventueel iets aan kunnen doen. En zo wordt hooggevoeligheid van een klacht vooral een kracht.
Het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitief
Deze beide termen worden vaak door elkaar gebruikt. Wij gebruiken voornamelijk de term hooggevoeligheid.
De term ‘hooggevoeligheid’ wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat er sprake is van zintuiglijke en/of emotionele overprikkeling. Met name in België wordt hooggevoelig vooral gebruikt in de betekenis van overgevoelig. Als deze overprikkeling stapelt ontstaan er klachten zoals slapeloosheid, vermoeidheid, burn-out, verminderde weerstand, hoofdpijn en andere lichamelijk klachten. Je loopt dan de kans om ziek te worden of je gaat situaties vermijden die je stress of ander ongemak opleveren. Maar als je je teveel aanpast en afzondert kan dat weer leiden tot depressieve gevoelens, een negatief zelfbeeld, onbegrip of eenzaamheid.
En er wordt gesproken over ‘hoogsensitief’ als een persoonlijkheidskenmerk omdat je zintuigen meer dan gemiddeld ontwikkeld zijn en je hebt een krachtige intuïtie om te voelen wat wel of niet goed voor je is. Je kunt bewuster met je gevoeligheid omgaan en luistert meer naar je intuïtie en innerlijke stem. Hierdoor kun je alle sterke indrukken wel goed verwerken, goed voor jezelf zorgen en je neem tijdig rust om indrukken te verwerken.
Wijzelf maken dit onderscheid niet zo sterk. Als je last heb van je gevoelige natuur, dan kun je kijken wat je in je leven kunt aanpassen om minder of geen klachten meer te hebben. En je kunt ook kijken hoe je je gevoeligheid juist als kracht kunt inzetten.
Waarom is hooggevoeligheid vaak een probleem?
Hooggevoelige mensen kunnen met hun zintuigen eerder en duidelijker voelen, horen of zien wat er speelt. Ze hebben een heel fijngevoelig instrument, de intuïtie. Veel hooggevoelige mensen herkennen dat ze al vroeg in hun kindertijd in verwarring raakten door alles wat ze ervaarden. Als ze dit vertelden werd er door volwassenen vaak afwijzend of negatief op gereageerd. In de trant van “stel je niet zo aan” of “er klopt helemaal niets van jouw gevoel”. Met als gevolg dat kinderen de signalen van hun intuïtie niet meer vertrouwen en negeren. Hierdoor raak je het kompas, wat je zo behulpzaam kan zijn in je leven, kwijt en is de kans groot dat je steeds verder bij jezelf vandaan raakt. Je stemt je af op wat anderen doen en denken en neemt aan dat dat dus voor jou ook wel goed zal zijn. Tot het moment dat er iets knapt en je je uiteindelijk weer open kunt stellen voor je intuïtie en alle signalen die je zintuigen afgeven. Soms kan het breekpunt ook ontstaan door ziekte, een ongeval of burn-out. Je ‘moet’ dan je leven wel anders inrichten.
Overprikkeling en overbelasting veroorzaken vaak stress. Voor mensen die te maken hebben met hooggevoeligheid is het belangrijk om je grenzen te bewaken en vooral goed te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Zo voorkom je dat je overbelast raakt en uitgeput of ziek wordt. Dit betekent dat je soms ingrijpende aanpassingen moet doen in je manier van leven. Bijvoorbeeld meer rust nemen, minder sociale verplichtingen onderhouden die veel energie kosten. Veel mensen die met hooggevoeligheid te maken hebben ervaren vooral in de beginperiode waarin ze goed voor zichzelf gaan zorgen veel onbegrip uit hun omgeving.
De andere kant is dat je bewuster gaat leven, je gaat doen wat je echt belangrijk vindt en wat goed voor jóu is. Je volgt je hart en durft weer te vertrouwen op je intuïtie.
We hopen dat dit artikel je wat inzichten en handvatten geeft over hooggevoeligheid. Heb je de behoefte om hier voor jezelf meer over te onderzoeken, dan ben je van harte welkom om contact op te nemen voor een coachsessie.