Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Hooggevoeligheid en lichamelijke klachten

Hooggevoeligheid en lichamelijke klachten

In onze coachpraktijk ontmoeten we veel mensen die hooggevoelig zijn. Graag delen we onze ervaringen zodat hooggevoelige mensen bepaalde patronen herkennen en er eventueel iets aan kunnen doen. En zo wordt hooggevoeligheid van een klacht vooral een kracht.

De  signalen van je lijf
In onze vorige artikelen hebben we een toelichting gegeven op wat hooggevoeligheid is en hoe belangrijk het is om je intuïtie te volgen. Veel mensen negeren echter de signalen van hun intuïtie omdat ze hier slechte ervaringen mee hebben.

Naast intuïtie is je lijf ook een heel belangrijk instrument om (weer) naar te luisteren. Ook je lichaam voelt situaties haarfijn aan en reageert direct zonder er eerst even over na te denken. De reacties van het lichaam kunnen heel verschillend zijn. Iemand komt binnen en je verstart. Je doet werk dat je niet fijn vindt en je krijgt hoofdpijn. Je leest een niet vriendelijk berichtje en je voelt je hartslag omhoog gaan. Andersom werkt ook zo. Als je je goed voelt, bruis je van de energie. Je bent vrolijk en je hart maakt een sprongetje. Je hebt zin in de dag en in het leven.

Als je niet luistert
Als het regelmatig voorkomt dat je niet luistert naar de subtiele signalen van je lijf, gaat het lijf wat harder “schreeuwen” zodat je misschien wel zult  luistert. Dan worden klachten dus heftiger en verhinderen je om door te gaan met wat je deed. Je kunt denken aan klachten die kortdurend zijn, maar ook chronisch kunnen worden. Duizelingen, je uitgeput voelen, nekklachten, pijn op de borst, buikpijn en darmklachten (spontaan diarree), concentratie problemen, misselijkheid en overgeven, eczeem. Allemaal signalen die je duidelijk willen maken dat je niet doet wat je echt wilt en wat bij jou past.

De eerste logische stap is om naar de huisarts te gaan. Soms zijn er wel lichamelijke oorzaken te vinden (hoge bloeddruk), maar soms ook niet. Een zeer bekend verschijnsel is dat medicatie niet of slechts tijdelijk helpt. Als klachten dus vaak terugkomen, is het zinvol om eens te onderzoeken wat er echt aan de hand kan zijn. Vaak helpt het al om echt eerlijk tegen jezelf te zijn, jezelf niet te censureren.

Een belangrijke oorzaak is dat onze hele samenleving vooral gericht is op de wereld buiten jou. Je wordt geacht je aan te passen aan gangbare normen die van buiten af opgelegd worden. Als je afwijkt van de norm en naar je innerlijke wereld luistert, kan dit weerstand opleveren van je omgeving. Zeker in het begin is dat niet gemakkelijk en kun je je oude ik en oude patronen behoorlijk tegenkomen.

Je innerlijke stem
Maar als je je open stelt zonder jezelf te veroordelen, luistert naar je innerlijke stem, weet je diep van binnen precies waar je klachten mee te maken hebben. En als je de moed hebt om daar mee aan de slag te gaan, zullen je klachten verminderen en misschien wel voorgoed verdwijnen.

Dit is een proces van bewustwording en zelfliefde waardoor je gaat groeien en de verbinding met jezelf herstelt en versterkt. 

Een praktische tip is om dagelijks te schrijven over hoe het met je gaat, waar je tegenaan loopt en wat je innerlijke stem je te vertellen heeft. Als je het lastig vindt, hoef je er in het begin niets mee te doen, alleen maar schrijven. Je zult merken dat je zo heel natuurlijk gemakkelijker je eigen behoeften herkent en erkent en ernaar gaat leven.

Mocht je hulp nodig hebben in dit proces dan kunnen we jou uit eigen ervaring er zeker in ondersteunen.